Aftrap Stouwdamcompetitie Heerenveen

Zaterdag 1 april mocht de jeugd het wedstrijdseizoen aftrappen in Heerenveen. Terwijl het buiten de hele dag regende konden de wedstrijden toch verreden worden doordat deze baan overdekt is. Maar liefst 176 deelnemers verschenen aan de start verdeeld over de categorieën pupillen 4 tot en met junioren A.

Jasmijn Smit, Eline van den Beld en Lilian Hulst trapten namens SC Oldebroek af. Jasmijn Smit, die de vorm van de winter nog in de benen heeft maar voor wie de pure sprint een lastig onderdeel is, legde de 100 meter tijdrit af in 15,733 seconden wat de 22e tijd betekende. Gelukkig voor haar kwamen er in de volgende onderdelen meer ronden op het rondbord te staan. Na een plaatsingsronde wist Jasmijn de A-finale te behalen waar 5 ronden op het programma stond. Hier finishte ze als 10e

Eline liet zien over snelle sprintvezels te beschikken. Met haar gedrongen postuurtje snelde ze in 15,073 seconden naar de 13e plaats. Op de langere afstand plaatste ze zich in de voorrondes voor de B-finale. Als een speer ging Eline ervandoor voor een kilometer lange rit. Na 600 meter sloeg de vermoeidheid toe maar knokte ze zich naar de 24e plaats op deze afstand. Een rit vol strijd maakt de voldoening groter.

Lilian Hulst reed haar eerste keer een wedstrijd op een andere baan als Oldebroek. Omdat ze op een daglicentie reed moest ze als allerlaatste van haar categorie van start. 36 keer had ze het voorbeeld kunnen afkijken. Als 37e deelnemer sprintte ze naar de 35e plaats.

Een prima debuut. De lange afstand mocht Lilian in de C-finale afwerken. Door 5 ronden lang te blijven strijden met twee armen los vond ze zichzelf op de 33e plaats terug.

De grootste categorie van de dag waren de pupillen 1 meisjes met 44 deelnemers Hier reden vandaag 6 leden van SC Oldebroek tussen. Esmee Bonestroo begon haar seizoen met een 2e plaats op de tijdrit. 12,905 seconden had ze nodig om 100 meter af te leggen. De lange afstand welke een 10 ronden puntenkoers betrof reed ze voortdurend met de voorste mee en deelde zo keurig mee in de punten. de 3e plaats was haar eindranking op deze afstand evenals op de daguitslag.

Renske van Winkoop sprintte zich naar de 3e plaats op de 100m. Vervolgens verzamelde ze genoeg punten bij elkaar om 2e te worden op de puntenkoers. Het zilver van de daguitslag was ook voor Renske.

Iets verderop in de uitslag komen we de naam van Julia Bakker tegen. 14,371 seconden duurde haar 100 meter sprint. Hiermee werd ze 22e. Veel tekort zo’n mini-sprintje voor Julia. Er moeten dubbele cijfers op het rondebord komen te staan en dan rijdt ze zich 10 plaatsen hoger op de uitslag. Ze had vervolgens ook 10 minuten nodig om weer te kunnen praten. chapeau!

Feline van de Brandhof begon de dag met een 33e plaats op de sprint. 15,028 seconden

had ze nodig om de 100 meter af te leggen. Gelukkig mocht ook Feline zich daarna opmaken voor een langere afstand. Tijdens de puntenkoers reed ze zichzelf steeds verder naar voren en kwam ze als tweede over de finish van de B-finale puntenkoers.

Elin Zwep houdt juist meer van de sprint en de 14,609 seconden was dan ook goed voor een prima 26e klassering. De lange afstand reed ze grotendeels precies tussen de snelste en tweede groep in. En dan zijn 10 ronden best ver. Maar een prima seizoensstart voor Elin.

Eva-Lynn Grootkarzijn is meer van de constanten. 15,007 seconden over de 100 meter en en een 30e plaats op de puntenkoers maakten dat ze terugkijkt op een prima eerste wedstrijd. Wanneer je strijdt voor wat je waard bent is dat het hoogst haalbare.

Joanne Hendriksen stond bij de kadetten meisjes aan het vertrek. Individueel sprintte ze zich naar de 8e plaats. Op de lange afstand verschool ze zich slim in het peloton om in de laatste twee rondes toe te slaan en zodoende 7e op deze afstand te worden.

Iets daarachter streed Merel Smit zich naar de 9e plaats van de puntenkoers. Merel zette zich juist voorop de groep en probeerde de aansluiting met de voorste rijdsters te houden. De laatste ronden kwamen er nog enkele dames voorbij steken maar de geleverde inzet was van een goed niveau. Samen met haar 12e plaats op de sprint werd Merel 10e op de daguitslag.

Bij de Kadetten jongens streed Nick Hendriksen mee. Deze categorie reden vandaag 3 afstanden die ook alle 3 meetelden in de einduitslag. De sprint gebruikte Nick als opwarmronde. Krap 13 seconden stond gelijk aan de 5e plaats op deze afstand. De tweede afstand ging over 5 ronden en deze wist Nick op zijn naam te schrijven. De 15 ronden puntenkoers waren dit maal elke keer de enkele punt voor Nick. De dagwinnaar reed weg en pakte alle dubbele punten maar Nick liet de rest van het veld ook ver achter zich en kon zo zijn zilveren medaille veiligstellen.

Bij de junioren dames verdedigde Janiek Timmer de kleuren van SC Oldebroek. Na dat het klassement over drie afstanden was opgemaakt stond zij op de 9e plaats. Je zou het misschien niet verwachten maar in deze categorie is intimidatie van de concurrent een belangrijk onderdeel van de wedstrijd. Janiek die het al niet heel erg warm vond in Heerenveen bevroor bijna toen ze zag dat haar concurrentes met blote benen aan de start verschenen. Gelukkig ontdooide ze net op tijd toen het startschot klonk.

Al met al mag de conclusie getrokken worden dat de motor warm gedraaid is voor het vervolg van het seizoen. We hopen dat het weer vanaf nu ook haar medewerking geeft.

foto’s Jannes Wolff

Klassement na 1e wedstrijd Heerenveen