We zijn weer gestart… Stouwdamcompetitie Oldebroek

Weet u nog van pas…16 september 2023 bedoel ik. Toen werd in Oldebroek de Stouwdam competitie afgesloten. Nu, nadat we een tijdje wat donkere korte dagen hadden met een plens regen, storm, hagel en kou, een aantal kinderen wat rondjes wilden glijden in plaats van rollen, zijn we weer van start gegaan met de Stouwdam competitie 2024. Weer gewoon bij ons in Oldebroek. Lukas Kin en zijn juryteam vonden de catering van mevrouw Zwep en mevrouw Grootkarzijn zo fijn voor elkaar dat ze graag weer terugkwamen. En wel zo snel mogelijk. Ook Jannes Wolf beloofde een nieuw fotorolletje te steken in zijn plaatjespistool en dus kon op 20 april 2024 wedstrijd nummer 1 uit een reeks van 7 haar aanvang nemen. Het programma begon om 9.30 uur met een individuele tijdrit over 100 meter voor alle 130 deelnemers.

Ondanks dat we al best wat mooie voorjaarsdagen achter de rug hebben had de zon vandaag een zwaar gevecht met de buien. Af en toe won de regenbui deze strijd maar meestal had toch de zon het overwicht.

Dit gevecht werd ook gevoerd tijdens de inline rit. De totale afstand is bij dit onderdeel per categorie verschillend. Hoe ouder je bent hoe verder je moet. En af en toe dreigde het aantal ronden het te winnen van de pijn in de benen. Maar meestal had de longinhoud toch het overwicht. 

Bij de pupillen 2 meisjes vinden we de eerste Oldebroekers op de uitslagen. Deze categorie moest zich eerst via series plaatsen voor een A,B of C finale. Lilian Hulst reed zich in haar B-finale naar de 2e plaats wat betekent dat ze 8e werd op deze afstand. Hadassa van ‘t Hof, Bente Hoekert, Roos Zwep en Talitha van Leeuwen reden de wedstrijd lekker dicht bij elkaar. Roos startte hard. Maar ja, die zere benen. Hadassa vond in de laatste ronde juist haar benen weer terug. Benthe en Talitha reden gewoon fijn hun ronden op een stabiel tempo uit, en lieten het publiek zien hoe leuk skeeleren in Oldebroek is.

Marnick van de Bosch toonde de Oldebroeker kleuren bij de pupillen 2 jongens categorie. Gewoon zo snel als mogelijk die ronden afwerken. En als de jury niet oplet kun je ook best een beetje over het witte lijntje heen om zo min mogelijk meters te maken. De 5e plaats was zijn uitslag.

De grootste categorie in aantal was vandaag de pupillen 1 meisjes categorie. Zij mochten hun series en daarna de finales rijden over 4 ronden. In deze categorie reden namens Oldebroek onder andere Elin Zwep. Haar sprintersbenen lagen vandaag thuis want juist naarmate de ronden begonnen te tellen kwam Elin beter in vorm. 6e tijdens deze inline rit na een 14e sprintuitslag. Jasmijn Smit finishte daar net achter als 7e wat zeer knap is als eerstejaars pupil 1. Eline van den Beld werd 14e. Laurah van ‘t Hof, Jetske Hoekert en Kim van der Molen maakten er een onderling clubkampioenschap van wat voor het publiek dan wel lekker makkelijk aanmoedigend was. De categorie werd afgesloten door sprintster Noalie van de Venis. Dat moet ik misschien even uitleggen: Zoals u weet is de beste manier om de bocht hard door te komen de overstap techniek toe te passen. Noalie vergeet dit echter nog wel eens omdat dit natuurlijk ook wel een beetje lastig is. Maar, zo legde ze mij uit, “ik heb gehoord dat je met sprinten niet altijd hoeft over te stappen. dus ging ik gewoon 4 ronden sprinten”.

De kadetten dames moesten het vandaag opnemen tegen 7 Oldebroeker tenues. Esmee Bonestroo moest helaas opgeven na de eerste afstand vanwege een spierblessure. Wij hopen dat Esmee de pijn snel te boven komt en haar geliefde sport weer ongehinderd kan uitvoeren. Wie de wedstrijd wel uitreed was Kyra Kamstra. Kyra traint grotendeels in Heerenveen bij haar vader (meester Harry) in de gewestelijke selectie. Vandaag trok ze haar Oldebroekse clubtenue aan. De sponsoren die een plekje op de rug hebben bemachtigd zitten in het geheugen gegrift van haar tegenstanders. 

Achter Kyra reed Nina Grootkarzijn een sterke wedstrijd. Zonder bijzonder veel ervaring in zo’n groot peloton baande ze zichzelf een weg naar de 14e stek tijdens de tweede afstand. Feline van de Brandhof eindigde als 19e op de tweede afstand. Eva-Lynn werd 23e met val op de finish. Mari-jen ten Hove en Esther Bovendorp werden 27e en 28e.

Yfke Raadsveld liet zich vooraan zien bij de junioren dames. Na het neerzetten van de 3e sprinttijd finishte Yfke als tweede in de inline rit. Janiek Timmer gebruikte de sprint om op te warmen. Haar dieselmotor stoomde naar de 7e plaats bij de tweede afstand. Merel Smit moest opgeven door de gevolgen van een valpartij eerder deze week. 

Bij de junioren mannen streed Twan van de Poppe voor wat hij waard was. Na een prima sprint moest hij vervolgens in drie tegenstanders zijn meerdere erkennen en is hij ook in de einduitslag op de 4e plaats terug te vinden.

Nu had ik al iets laten doorschemeren over de catering kunsten van onze chef koks. En wanneer die dan met hun vetpan naast de rijders-tent staan, dan zijn er deelnemers die de verleiding niet kunnen weerstaan om de pauze te gebruiken om de schaal frikandellen en hamburgers wat leger te maken. Per slot van rekening draait een lager ook best goed op een beetje vet. En als je maar goed smeert dan verroesten de spieren ook niet. 

De uitslagen van de laatste afstand, verwerkt in de einduitslag kunt u vinden in onderstaand document.

Wat ik over die laatste afstand zeker nog even kwijt wil is het volgende:
Ook voor Noalie viel de de puntenkoers niet meer onder de categorie sprint, want elke bocht stapte ze keurig over.
Laurah reed haar ronden lekker met de handen op de rug, nagenietend van haar broodje frikandel.
Elin reed zich als sprintster naar de 3e plek van de langste afstand.
Kyra verschijnt de volgende Stouwdamwedstrijd in een spiksplinter nieuw pak aan de start want haar pak van vandaag raakte beschadigd bij een eenzijdig ongeval.  Waarna ze zonder hulp van de ANWB en EHBO de finish als eerste passeerde.

En de zon tijdens de prijsuitreiking deed ons alle regen en kou van de dag snel weer vergeten.
Rijders, rijdsters, ouders, vrijwilligers, jury en bestuur… Het was een fantastisch mooie wedstrijddag.

Uitslag Stouwdamcompetitie wedstrijd 1

Hieronder een overzicht van onze deelnemers met dank aan fotograaf Jannes Wolff.